8 tips til 8. klasse

Tre ungdommer som sitter på gulvet i skolekorridoren
Smilende blond jente som går med sekk på ryggen og skateboard under armen

Hverdagen på barneskolen er forbi og ungdomsskolen står for tur, og til det deler vi gledelig våre åtte beste tips til overgangen.

Når tenåringene skal tilbake til skolebenken, bringer det med seg noen ekstra sommerfugler i magen.

1. Tid til tilvenning

Det er ekstra spennende i begynnelsen og nervøsiteten i skolegården er nesten til å ta og føle på. Det er da viktig å huske at man må puste med magen og senke skuldrene, og minne seg selv på at det kommer til å gå bra! Man må gi seg selv tid til å tilpasse seg.

En av hovedforskjellene fra barneskolen til ungdomsskolen er karakterer. Selv om mange synes det er skummelt, er det en gyllen mulighet til å jobbe mer målrettet.

Hverdagen blir i større grad preget av disiplin. Man får gjerne litt mer lekser, må i større grad forberede seg til prøver og oppføre seg fint for ikke å få anmerkning. Selv om grunnarbeidet starter på første skoledag må man huske at det kun er avgangskarakterene i 10. klasse som faktisk teller.

Man har med andre ord litt tid til å finne balansen og motivasjonen, dersom den ikke dukker opp umiddelbart. Likevel er det viktig å utnytte mulighetene. Man gjør derfor smart i å gi lærerne et ekstra godt førsteinntrykk.

2. Lag rutiner

Disiplin er en av nøkkelfaktorene når man går på ungdomsskolen og videregående. Det kan derfor være lurt å lage seg "regler" for når man får bruke mobilen. Belønn deg litt mobiltid i friminuttene, eller aller helst etter skolen.

3. Ny skole, ny sekk?

Overgangen til ungdomsskolen blir ekstra tydelig når det kommer til utstyr og skolesekk. På ungdomsskolen ligger det andre premisser til grunn og den tradisjonelle skolesekken man har hatt i 7 år er man kanskje ferdig med. På ungdomsskolen ønsker man gjerne en kulere sekk.

Det som fint med utvalget i dag, er at man kan velge en kul sekk - samtidig som den er ergonomisk riktig. Mengde utstyret som skal oppi sekken blir bare mer og mer, og det er derfor ekstra viktig at sekken sitter bra. Husk at sekken må prøves og føles på.

4. Riktig utstyr

Så kommer vi til alt det som skal oppi skolesekken. På noen skoler får alle elevene kalkulator og annet nødvendig utstyr, men dette gjelder ikke alle - så det kan være lurt å sjekke dette med skolen.

Sjekk også at man har gymtøy og gymsko som passer. Er skoleveien lang kan det også være lurt å sjekke at regntøyet passer, slik at man er forberedt på høstværet.

5. Ta vare på bøkene

Selv om bøkene er skolen sine og selv om å legge på bokbind ikke står øverst på lista over favorittaktiviteter, er det en enkel engangsjobb som må gjøres. For å gjøre det ekstra enkelt finnes det stretch-trekk som man drar over boken, basert på samme prinsipper som et stretch-laken. Ellers kan man bruke kreativiteten å teipe sammen ark fra favorittbladet.

6. Bruk fritiden

Det er viktig å bruke fritiden på ting man synes er gøy og som gir hverdagen det lille ekstra. Melder man seg inn i en klubb eller et lag er dette også en fin arena på å få seg venner med samme interesse.

Selv om det er viktig å gjøre lekser og øve til prøver, er det vel så viktig å koble av. Det finnes flere gode meditasjonsapper som er fine å bruke i de ekstra hektiske tidene. Riktig utstyr basert på ens eget behov er også viktig. For eksempel et par med skikkelige hodetelefoner eller et nettbrett til å ta notater. Man finner fort ut av sine egne behov så fort hverdagen er i gang.

7. Vær inkluderende

Det aller beste tipset vi kan gi til alle som starter på en ny skole og skal skaffe seg nye venner, det er at de må ta initiativ. Starten på ungdomsskolen er en spennende tid – og alle som står i skolegården og venter på å bli ropt opp, er like nervøse.

Er man så heldig at man allerede kjenner mange som begynner på samme skole, er det veldig viktig å inkludere dem som ikke kjenner så mange.

8. Uten mat og drikke, duger helten ikke

Det er kanskje ikke like fristende å ta med seg «barneskolen-matboksen» på ungdomsskolen, og det kan derfor være på tide å gå for et mer nøytralt utstyr. Nå finnes det mange gode løsninger på matbokser, og ikke minst drikkeflasker som holder vannet kaldt og friskt gjennom hele dagen.